Friday, July 3, 2015

Tartu matkarajad: Annelinnast Uus-Ihastesse

Hetkel on Tartu lemmikrajaks Uus-Ihaste mets. Annelinnas elades on selle asukoht eriti sobiv, kulgeda lihtsalt Anne tänavat pidi Annelinna lõppu ja siis jalgrajast sinna, kuhu jalad viivad. Esmakordsel kolamisel puudus küll ettekujutus, et kuhu rada viib. Aga tasub usaldada vaistu.

Tegelikult oli raja esimene lõik juba tuttav, sest Ihaste ringtee kergliiklustee on mitmeid kordi kõnnitud ja kord sai katsetatud ka Lammi teelt otse Annelinna tulla ja täitsa käidav jalgrada tuligi otse Mõisavahe tänavasse Star hotelli juurde ja sealt edasi minev kõnnitee viibki Anne tänavasse välja.
Jalgrajal on mitmeid sissekäidud radu ja neid mööda võib kulgeda nii Kalda teele kui Ihaste poole. Nõlvaku teele välja jõudes teatab looduskaitsesilt, et tegemist on Anne looduskaitsealaga.
Nõlvaku teel paistabki vasakul metsatukk, sild ja rada viib teekäija julgelt edasi. Esimesel uudistusretkel sai kõnnitud kraavikallast pidi edasi, nii et vasakul paistsid Lohkva korstnad.
Metsatuka lõppedes on mitmeid variante, kas minna küla vahele, lähedalt läheb ka Kabina tee või keerata hoopis metsa. Kraavirada ja viimane metsa suunduv rajalõik on küll suve edenedes vaevu märgatav, tõenäoliselt eelistab Annelinna rahvas kohe esimesel võimalusel metsa keerata.

Metsa jõudes selgub, et siin on suurepärased terviserajad. Avarad, hooldatud ja hästi mõnusad. Kui jalatallad oskaks nurru lüüa, siis nad ilmselt seda ka teeks. Pole üldse võrreldav linnatänavate ja kergliiklusteedega.
Pearajale on püstitatud ka treenimisvahendid või siis võib lihtsalt jalga puhata. Varakevadel võib seal jäädagi linnukontserti kuulama
Radu on metsatukas mitmeid ja kõndida võib ka nii, et ühtegi rada eriti ei korda, männimets vaheldub segametsaga ja on ka päris lage ala sportimiseks ja piknikupidamiseks. Kui matkarajal eriti teisi käijaid või jooksjaid ei märka, siis puhkealal on alati mõni seltskond grillimas.
Ka puhkeala ümber kulgeb rada ja sealt on võimalik ka Annelinna poole tagasi keerata.
Kokku saab teekonna pikkuseks nii 10 km: 2 km Anne teed, siis 1 km Anne looduskaitsealal, siis 3-4 km Ihaste metsas ja tagasi. Raja pikkus sõltub muidugi endast ja kuidas viitsimist on. Mina olen mitmel korral selle kombineerinud Emajõe kallasrajaga ja saanud matkateeks 16 km. Igatahes on palju meeldivam õhtune tunni-kahene jalutuskäik teha Ihaste kergliiklustee asemel Uus-Ihaste metsa. Tänavamürast eemal, ilus loodus ja jalgadele pai.




2 comments:

  1. Aitäh, head pildid ja hea jutt. Käin seal väga tihti jooksmas, elan Annelinnas. Imelik, et seal nii vähe inimesi on, jooksjaid on harva näha, vahel harva mõni koeraga jalutaja. Häid matkaelamusi!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete