Saturday, July 4, 2009

Jänese rada




Alustame nüüd siis sarja Eesti matkaradade tutvustusega. Alustuseks Jänese rada Tartus, sest just see rada on meie jalajälgi kõige tihemalt täis. Läinud aasta septembris hakkasime seda päris sageli läbima: sügisel, kui päevad pikad, peaaegu iga päev, talvel jäid nädalavahetused, kevadel halvas suurvesi paariks kuuks raja täies pikkuses läbimise, aga nüüd tuleb nädalas 2-3 korda.
Suurvesi 1. mail - vaja läheks kummikuid

Rada ise on läbitav veel vaevalt 3,5 km ulatuses (edasi-tagasi teeb see ca 7 km), veel 5 aasta eest võis kõndida raudteeni välja, nähes ka Jänese kõrtsi varemeid ja teel oli ka üks tore puhkemajake, kuid iga aastaga on tee lühenenud: inimesed on jõe äärde omale krunte soetanud ja sillad purustanud. Veel talvel võis teekonnale lisada mõned kilomeetrid, kuid nüüd, kui pole tahtmist põllule põigata, tuleb läbisaetud silla juurest ots ümber pöörata.


Siit katkeb rada

Jänese raja miinusmärgiks tuleb lugeda ka prügi, mida eriti rohkesti hakkab kasvama ilusate ilmadega, põhjuseks piknikud. Piknikupidamise paiku raja ääres on mitmeid, aga kuskil ei märka prügikaste! Rada ise on päris palju kasutatav, peaaegu kunagi ei juhtu, et oled rajal ainus, ikka on mõni kalastaja, kepikõndija, tervisejooksja või jalgrattur. On kohatud ka mopeede - urrr! Üsna tihe on ka veeliiklus, eriti praegusel ajal.
Loodus pakub aga inetule prügile, mis praegu õnneks suure rohu varju jääb, ka päris palju silmarõõmu ja iga päev märkab silm midagi uut, isegi talvel pole kahte sarnast päeva.
P.s. Juuresolevad pildid on tehtud mobiiliga.

No comments:

Post a Comment